WEXFO

Del 2: Kunst og kultur som uttrykksform (75 min)

Introduksjon til øvelsene (15 min)

Lærer viser eksempler på skjerm og diskuterer rundt hvert enkelt eksempel.

Musikk: 

KarpeKarpe Diem – Den islamske elefanten (Offisiell karaokevideo) – YouTube

Spør elevene: Hva tenker dere at denne låten og videoen handler om? 

Bakgrunnsstoff til lærere: 

Selve tittelen slår fast sangens tema. Elefanten i rommet er et ordtak som brukes om åpenbare problemer som blir ignorert fordi det er ubehagelig å diskutere dem. At Magdi er den islamske elefanten referer til hvilke temaer han forsøker å ta opp, som mangelen på toleranse i det norske samfunnet.

«Den handler om hvordan en misforståelse ved bruk av ord kan føre til at vi flyr på hverandre. Jeg tror det er en generell problemstilling i samfunnet at et lite ord kan få folk til å krangle og ende opp med et resultat som ingen tjener på», uttalte Chiraq til NRK da de hadde sluppet låten i 2016.

Enkelte politikere har tidligere tatt til orde for at musikkarrangementer i landet burde boikotte bandet Karpe Diem, fordi de mente at en av tekstene deres representerte “ekstremistisk politikk”. Dette ble Stavanger-rapperen Tore Pang provosert av:

“Du har lov til å si hva du vil innenfor kunst. Det er ytringsfrihet og demokratiet er bygget på ytringsfriheten. Selvsagt skal du tåle kritikk for det, men det å oppfordre til sensur og boikott synes jeg er over grensen.” 

 

Visuell kunst: 

Gatekunst for å sette søkelyset på kampen for ytringsfrihet:  Denne veggen skal bli til Oslos lengste maleri (aftenposten.no)

Ferdige med å snakke om eksemplene? Gå videre til øvelsene:

1. Gruppesamtale

Formål: Refleksjon og forbedelse – individuelt og i grupper.

Utstyr: Lapper som elevene skal trekke med valgene VISUELL KUNST, SKULPTUR, DIKT.

Rom: Klasserom/muligheter for å jobbe i grupper. 

Tid: 15 min.

2. Tre estetiske uttrykksformer

VISUELL KUNST

SKULPTUR

DIKT

Hør hvordan artisten Makosir, klimaaktivisten Penelope Lea og leder i elevorganisasjonen i Innlandet Jade Hauan bruker stemmen sin i dag.